0

€ 0,00

Er zitten geen artikelen in uw winkelwagen.

Rookmelders Kopen | Nofire.nl | Rookmelders

Rookmelders kopen maar waar en welk type, of is er een keurmerk? Rookmelders kopen is totaal geen overbodige veiligheid. Rookmelders,  (soms brandmelders genoemd) is een apparaat dat alarm slaat na detectie van rookdeeltjes (aërosols), die kunnen wijzen op een (beginnende) brand. Een rookmelder kan een zelfstandig apparaat zijn, maar steeds vaker zijn rookmelders verbonden met een brandmeldinstallatie. Afhankelijk van de ruimte waarin een rookmelders geplaatst wordt is een aantal verschillende typen rookmelders beschikbaar.

Men onderscheidt drie typen rookmelders, indien u rookmelders wilt kopen let dan op de volgende belangrijke punten:

- De punt rookmelders
- De lijn rookmelders
- Thermische melders

Optische rookmelders (punt rookmelders):
Optische rookmelders zijn de meest toegepaste detectoren. De werking is gebaseerd op de lichtreflectie van zichbare verbrandingsproducten. De werking van deze rookmelder berust op het Tyndall-principe. De aanwezigheid van zichbare verbrandingsproducten in de meetkamer zorgt voor de reflectie van het licht van een lichtdiode die wordt opgevangen door fotodiode, waardoor de melder een alarm zal geven. Dit type melder wordt veelvuldig toegepast in open ruimten (atriums, fabriekhallen). Optische melders kunnen het beste worden toegepast in situaties waarin smeulende branden met zichtbare rookontwikkeling kunnen onstaan Zij reageren op rook waarbij gebruik gemaakt wordt van het tyndal principe. Zij zijn door hun werkingsprincipe gevoelig voor stof, waterdamp en stoom.

Optische Beam detectoren (Lijn rookmelders):
De lijnmelder (ook wel beamdetector genoemd) heeft een lichtbron en ontvanger in één behuizing. Het licht wordt gestraald naar een reflector, die het licht weer terugkaatst naar de ontvanger. Het patroon en de intensiteit van dit teruggekaatste licht wordt vergeleken met het uitgezonden licht. Na analyse wordt rook vastgesteld als er significante verschillen zijn en wordt een melding veroorzaakt. Hierdoor kunnen b.v. lange hallen, lichtstraten etc goed voorzien worden van rookdetectie.

Thermische brandmelders (hittemelders):
Thermische brandmelders zijn uitgerust met een temperatuur sensor welke continu de omgevingstemperatuur meet. Wanneer er een plotselinge temperatuurstijging optreed of een maximale waarde overschreden wordt komt de meleder in alarm. Nadeel is dat deze melders trager reageren als rookmelders waardoor kostbare tijd verloren gaat. Een groot voordeel van deze melders is dat zij vrijwel ongevoelig voor stof en waterdamp zijn waardoor valse meldingen voorkomen worden. Deze melders worden bijvoorbeeld toegepast in ruimten met open vuur zoals keukens en in werkplaatsen waar gelast wordt

Plaatsing van rookmelders:
Waar kunt u de rookmelders het beste plaatsen? Wilt u rookmelders kopen let op de volgende punten. Rook is lichter dan lucht en zal een ruimte van boven naar onder vullen. Om de rook tijdig te ontdekken dienen rookmelders op een zo hoog mogelijke plaats te worden bevestigd, bijvoorbeeld aan het plafond. Het aantal rookmelders hangt af van de te bewaken oppervlakte en de hoogte van het plafond. Indien er gekozen wordt voor thermische melders zijn er meer detectiepunten nodig bij hetzelfde oppervlak als bij rookmelders.

U wilt rookmelders kopen? Meer weten? Vraag het ons!

Wij kunnen ons voorstellen dat u na het lezen van deze website nog vragen heeft over uw specifieke situatie. De technische adviseurs van Nofire.nl vertellen u graag welke service voor uw situatie van toepassing is. Belt u gerust met de specialisten van Nofire.nl via onze contactpagina, of kijk rustig en doelbewust rond op onze webwinkel. Ook telefonisch contact is bij Nofire Brandbeveiliging mogelijk en wel 24/7 op Tel. 0180 - 556747.